• Főoldal
• Történet
• Versenyek
• Témakörök


Ungvár • 1994
3. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny



"Higgyétek el nekem, hogy nincsen a világon egy ifjú részirül dicsőségesebb dolog, mintha az nemes erkölcsökkel és arany elmével bír."
Bessenyei György

A 3. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt Ungváron az egyetem közgazdasági fakultásán rendezték meg. Fő szervezője Elek Ernő, a Kárpátaljai Területi Pedagógiai Intézet és Módszertani Központ matematikai kabinetjének vezetője volt.

Ung megye a legkorábbi magyarországi vármegyék közé tartozott. Kialakulása Szent István és Szent László kora közé tehető. A vár és a megye nevét az Ung folyóról kapta. A tatárjárás után épülhetett Ungvár kővára az Ung folyó partján a mai Gerény területén.Az ungi vár földjeit az Aba nemzetségtől 1332-ben Károly Róbert szerezte vissza, aki Drugeth Fülöpnek és Jánosnak adományozta a rozgonyi csatában mutatott vitézségükért.

Ekkor kezdhettek hozzá a mai ungvári vár felépítéséhez. A vár köré alakult ki a város három halmon. A keletin áll a vár, a délin a görög katolikus püspöki palota és székesegyház, a nyugatin az egykori vármegyeháza. Ungvár történetét a mohácsi csata után a császár és az erdélyi fejedelmek csatározásai illetve vallási villongások tették izgalmassá. A Thököly-szabadságharc és a Rákóczi-szabadságharc idején is fontos szerepet játszott.

Az összejövetelre 1994. április 15-e és április 19-e között 169 tanuló érkezett. Kárpátalját 16, Erdélyt 54, Felvidéket 29, Magyarországot 70 diák képviselte. A délvidéki diákok nem lehettek ott, mivel megtagadták tőlük a kiutazáshoz szükséges engedélyeket.Az ünnepélyes megnyitóra az Ifjúsági Palotában került sor.A zsűri elnöke Bódi Béla professzor volt.

A rendezvény ideje alatt a szervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy a versenyzők és tanáraik minél jobban megismerjék szülőföldjüket és az ott élő embereket, valamint a kárpátaljai magyarság múltját és jelenét. Ezt segítették a színielőadások, a néptánc- és népzenebemutatók, valamint a Kárpátalján élő pedagógusok alkotásait bemutató tárlat is. A környék nevezetességeinek és történelmének megismeréséhez nagyban hozzájárult a kirándulás és a városnézés, amelyet szakértő idegenvezetés tett még emlékezetesebbé. A kirándulás során a résztvevők meglátogatták a munkácsi várat, megkoszorúzták a szolyvai mártírok emlékművét. Az út a Vereckei-hágóig vezetett.