• Főoldal
• Történet
• Versenyek
• Témakörök


Nagydobrony • 2004
13. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny




A XIII. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt Kárpátalján, a Nagydobronyi Református Líceumban rendezték meg. Az immár hagyománnyá vált esemény megnyitóját a község református templomában tartották. A vendégeket Ráti Éva főszervező, a líceum igazgatója, Gecse Frigyes, a zsűri elnöke, dr. Urbán János, a magyar régió vezetője és dr. Urbán Jánosné köszöntötte. A megnyitó ünnepség keretében Horkay László református püspök tartott ünnepi Istentiszteletet.

A rendezvényen öt ország - Magyarország, Románia, Szlovákia, Szerbia-Montenegró és Ukrajna - legjobb, magyar nyelven tanuló matematikusai mérhették össze tudásukat. Összesen 165 tanuló, és 48 matematikatanár volt jelen.

A nemzetközi zsűri elnöki teendőit Gecse Frigyes, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense, a matematikai analízis egyik elismert szakértője, több matematikai kiadvány szerzője látta el. A versenyen a 9 - 12. osztályok tanulói vehettek részt, akiknek ezúttal 7 feladatot kellett megoldaniuk négy óra alatt. A zsűri összesen 40 díjat, 2 különdíjat és 41 dicsérő oklevelet ítélt oda, melyeket a szombati eredményhirdetésen vehettek át a legjobbak. A verseny minden résztvevője megkapta a feladatok megoldásait és az eredménylistát tartalmazó füzetet, valamint Gecse Frigyes Trigonometria funkcionális alapon című könyvét. A verseny díjait Hidi Endre, Nagydobrony község kiváló kerámikus-muvésze készítette erre az alkalomra.

A vetélkedő mellett a vendégek kulturális programokon is részt vehettek. Ellátogattak Ungvárra, a Munkácsi Várba, a Beregvári Kastélyba, a Szolyvai Emlékparkba, Vereckére, a Huszti Várba, a Szlatinai Sóbányába. Ezen kívül dr. Orosz Ildikó és Braun László előadásaiból megismerkedtek Kárpátalja történelmi múltjával és jelenével.

A rendezvény, a hagyományoknak megfelelően, az együvé tartozást kifejezendő, a Himnusz hangjaival kezdődött és a Szózat hangjaival fejeződött be.