• Főoldal
• Történet
• Versenyek
• Témakörök


Miskolc • 2005
14. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny




Miskolc Észak-Magyarország legnagyobb városa, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Hosszú története van: a diósgyőri vár helyén már a honfoglalás előtt is állt egy földvár. A Miskóc nemzetség 1312-ben veszítette el a területet, amely Károly Róberthez került. A király fia, Nagy Lajos mezővárosi rangot adományozott Miskolcnak, és felújíttatta a várat is.

1544-ben a törökök meghódították a várost, és bár a vár 1674-ben magyar kézre került, gyakorlatilag a török uralom fennmaradt a felszabadulásig. Rákóczi Ferenc itt rendezte be főhadiszállását, ennek következtében az osztrákok felégették a várost 1706-ban, 1711-ben pedig kolerajárvány pusztított itt.

1724-ben Borsod megye központja lett, és a század, valamint az 1800-as évek folyamán nagy építkezések folytak a városban. Újabb kolerajárványok is sújtották a várost: 1873-ban és az első világháborúban is sok áldozatot szedett a kór.

A 20. században Trianon után Miskolc kényszerült átvenni Kassa helyét, és a fejlesztések következtében fontos ipari központ lett. Ennek következménye lett a 2. világháborús pusztítás, de ennek köszönhető, hogy 1949-ben egyetemet kapott a város. Az ezt követő évtizedekben a rendszerváltásig a folyamatos bővülésnek köszönhetően Magyarország második legnagyobb városa volt.

Ma Miskolc iparvárosként ismert, de az építészeti szépségek egyre inkább vonzzák a turistákat. Ilyen például a Nemzeti Színház, ahol az Operafesztivált rendezik meg minden évben, vagy a Rákóczi-ház, amely a Miskolci Galéria otthona.

A Földes Ferenc Gimnázium mai formájában 1953-ban született meg, mikor a város két keresztény középiskoláját, a Fráter György Katolikus Gimnáziumot, és a Lévay József Református Gimnáziumot egyesítették. Mindkét gimnázium nagy hagyományokkal rendelkezett: a Lévay majd 400 éves, a Fráter György több mint 300 éves múltra tekinthetett vissza. Az iskola mai épületét is örökölte: ez 1911-ben épült.

A rendszerváltás után a Földes újítást vezetett be az iskola szerkezetében: 1991-ben beindították a hatosztályos képzést. A Gimnázium azóta is a tehetségek kiemelkedő gyűjtőhelye Észak-Magyarországon. A tanárok elkötelezettsége tette lehetővé, hogy magukra vállalják a XIV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny megszervezésének nagy feladatát.